Emmy's

BALSAMMETODEN - HUR GICK DET SEN?

 

  

- VAD ÄR BALSAMMETODEN? -

När man tvättar sitt hår med balsam istället för schampo. Det balsam man använder sig av måste vara godkänt för balsammetoden. Med godkänd menar man att balsamet inte får innehålla mineraloljor, silikoner, sulfater och alkohol. 

 

- VARFÖR ANVÄNDA BALSAM ISTÄLLET FÖR SCHAMPO? -

I schampot du använder finns det som skrivet tidigare silikoner, mineraloljoer och sulfater. Det sulfaterna gör är att torka ut din hårbotten vilket gör att den tappar sin fukt vilket leder till att hårbotten börjar producera mer olja, alltså fett hår, torr hårbotten, mjäll osv. Sulfaterna är också fettlösande och torkar ut håret. Det är sulfaterna som gör att schampot löddrar vilket gör det torrt som leder till att det går av. Silikonerna kan man säga "lurar" håret att det mår bra för det silikonerna gör är att lägga sig som en hinna på hårstrået och gör att det ser glansigt ut. När du tvättar bort silikonet kommer ditt hår inte längre uppleva som glansigt och friskt. Tillsist finns det mineraloljor i schampon. Oljorna lägger som som en hinna på hårbotten och täpper till så att håret inte kan växa ordentligt. Mineraloljorna gör även så att håret inte får syre. 

Så varför ska man använda balsammetoden? Jo, du kommer i slutändan inte behöva tvätta ditt hår lika ofta eftersom håret slutar producera fett eftersom det balanceras med balsamet du tvättar med. Ditt hår blir tusen gånger friskare och starkare så det kan växa ut ordentligt. 

 

- HUR BÖRJAR MAN MED BALSAMMETODEN? -

1. Man måste börja med att tvätta ut alla oljor, sulfater och silikoner som finns i håbotten så då börjar man med ett sista-gångs-schampo. Detta schampot använder du alltså den sista gången innan du börjar med det godkända balsamet. Lista på godkända sista-gångs-schampon finns HÄR. Detta kan du alltid använda när du har varit hos frisören, färgat håret. Alltså när du fått silikoner osv i ditt hår. 

2. Nästa steg är att börja tvätta ditt hår med ett godkänt balsam. Detta kan du göra direkt efter du tvättat med sista-gångs-schampor. Lista på godkända tvättbalsam finns HÄR.  Detta balsamet är alltså ditt tvättbalsam, det du använder istället för schampo. Detta applicerar du i hårbotten. Man kan låta det sitta i en något längre stund. 

3. Detta är inget måste med man kan använda ett vårdande balsam i topparna eller en inpackning. Lista på godkända vårdande balsam HÄR. Låt gärna sitta i ett tag eller sov med kokosolja under natten!

 

- KAN MAN STYLA HÅRET OCH ANVÄNDA VÄRME PÅ HÅRET? 

Ja man kan använda stylingprodukter till sitt hår men de måsta vara godkända. Lista finns HÄR. Man kan använda värme men man ska självklart undvika det så mycket som möjligt eftersom det sliter på håret. 

 

- OM JAG INTE HÄNGDE MED? -

Kika på dessa två videos om det är svårt att hänga med. HÄR & HÄR.

Här är de produkterna jag använder. Uppdaterat : använder exakt samma utom att jag inte använder vårdande balsam eftersom jag har kort hår nu. 

Här är sista gångs schampot. Det schampot jag använder en sista gång innan jag börjar med balsam för att tvätta ut alla sulfater osv .

Tvättbalsam, det är det jag tvättar mitt hår med. Alltså i hårbotten och masserar ut. 

I somras då jag började med balsammetoden. Så här mådde mitt hår egentligen, alltså inte bra alls. Det fanns ingen glas eftersom det inte fanns några sulfater som lurade synen av att det mådde bra. 

Här är efter jag tvättat mitt hår med balsam för första gången. En så stor skillnad. Första gången kunde jag vet jag att jag skev att jag kunde vänta med att tvätta mitt hår 2 dagar. 

För och efter bilder.

HAR JAG FORTSATT MED BALSAMMEOTDEN? 

Ja, jag har fortsatt att tvätta mitt hår med endast balsam. Det har funkat hur bra som helst och jag kommer nog aldrig gå tillbaka med att tvätta med schampo när jag vet vad det gör med håret. Det har gjort så stor skillnad och mitt hår är friskare än någonsin. 

MINA TIPS FÖR ATT INTE SLUTA ATT TVÄTTA MED BALSAM.

Det är mentalt svårt att hålla sig ifrån att inte tvätta håret, jag vet hur det är när jag känner sig så ofräsch och bara vill hoppa in i duschen för det där fettiga håret. Men då får du tänka att du bara måste hålla ut en dag till för att vänja ditt hår. Tänk i slutändan blir ditt hår inte fett och du kan vänta länge med att inte tvätta det! 

Jag vet också en sak som antaligen kommer kännas jobbigt är att balsamet inte löddrar. Alltså att det blir inte blir skummigt. För mig kändes det super obehaligt och jag trodde hela tiden att det inte skulle bli rent men så var det inte. Det blev rent. Bara håll ut ett tag så kommer ni märka skillnad.

FÅR MAN FETT HÅR I BÖRJAN?

Den stora frågan, jag minns faktiskt inte riktigt helt och hållet om jag tvättade det varanan dag eller så men för mig fick jag bara ändra min inställning i att jag ska inte tvätta det så ofta. Och att det inte är en så stor grej om jag kommer med fett hår. Tänk såhär: det blir rent efter du tvättar det med balsam. Jag lovar. Du skulle ändå ha tvättat det med schampo så då kan du lika gärna tvätta det med balsam eftersom det blir lika rent. Det kommer ta ett tag innan ditt hår vänjer sig, det är bara så. Ditt hår tror att du ska ta bort fettet med istället tillför du fett så det måste hårbotten vänja sig vid . 

ÄR DET DYRT ATT ANVÄNDA SIG AV BALSAMMETODEN? 

Nej. Inte alls. Dem balsam jag använder mig av är antingen såklart balsam med garant som kostar 22 kr. Det är klimatsäkat och funkar så bra för mig. Om jag inte använder det så använder jag coops egna balsam som kostar 13 kr. Sista gångs schampot från coop kostar också runt 13 kr. Dyrt nej. Om du spenderar dina pengar på dyra salongs schampo så lär du dö fattig och utan hår. Ta mitt tips och börja med balsammetoden. 

Mitt hår idag ser ut såhär. 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas