Emmy's

- ATT BÖRJA GYMNASIET -

Hej, detta är till dig som ska börja ettan på gymnasiet och kanske är något orolig, förväntansfull, undrar en del grejer osv. Jag tänker utifrån hur jag kände berätta om hur jag upplevde det att börja gymnasiet och hur det var att börja på en gymnasie skola. Jag var verkligen jätte orolig ibörjan av sommaren, jag undrade över om man skulle bli den som inte fick några vänner eller hur allt gick till första dagen osv. Ju mer sommaren gick desto mindre nervös blev jag faktiskt. Såhär kanske det inte är många som upplever det utan istället blir man bara mer nervös när dagarna närmar sig. Självklart var jag nervös när man satt där i aulan, i väntan. På den skola jag går på så får man veta i vilken klass man kommer i när man sitter i aulan, alltså man har ingen aning om i vilken klass man kommer i. Detta var något jag upplevde lite skrämmande.

Såhär kommer skolan kännas ibland. Jobbigt.

Jag visste några som skulle gå ekonomi, Ebba och Ida. Jag hade turen att komma med dem och hade då några som jag kunde umgås med. När listorna kom upp på tavlan så blev jag så nervös.. sen stog det ebbas och idas namn och då pustade jag ut. Såhär är det verkligen inte för alla, kanske hamnar man i en klass där man inte känner någon osv men ska komma till det snart. Alla söker någon att vara med så lugn du är inte ensam! Det var så att jag hamnade i en annan handledargrupp än den mina vänner hamnade i så jag var alltså själv i den. Visste ungefär inte vem någon var men efter ett tag började jag prata med en och sen var allt lugnt. Det räcker bara med ungefär "så vart gick du på skola förut? " eller något likande sen har ni startat ett samtalsämnet och sen är allt lungt. Alla vi åt lunch tillsammans och alla försökte lära känna varandra. Så enkelt var det, inget konstigt. Som sagt så hann jag knappt bli nervös för alla var ju lika osäkra som jag var och dessutom hade jag mina vänner sen innan. Dagen gick väldigt fort och vi hade lekar för att lära känna varandra. 

Såhär fina vänner kan man få

Det tar ett tag innan man kan slappna av, i början tänkte jag väldigt mycket på vad alla skulle tycka och jag tänkte hela tiden på vilka kläder jag skulle ha på mig och allt sådant där som ingen egentligen tänker på. Det tog ett tag innan jag kunde ta det lugnt och inte behöva tänka så mycket för det är många nya grejer att ta in. Plötsligt ska man va så social med alla och sen samtidigt börja få in hur studierna funkar på gymnasiet. Det var mycket att tänka på plus att man haft sommarlov och då är hjärnan inte den piggaste. Det tog även ett tag innan jag vande mig vid att det blev grupperingar. Innan så gick jag i en klass där vi var väldigt få, runt 15 st vilket är en rätt stor skillnad mot 31 som vi är nu. Det blir rätt så grupperat eftersom man är så många så därför upplevde jag det ganska underligt att vi inte umgicks allihopa och kände inte varandra så bra för innan så var min klass väldigt tajt och vi alla kännde varandra väldigt väl.

Plugggggg

Nu är det såklart så känner alla varandra bättre eftersom det gått ett helt skolår. Jag har nu lärt mig en hel del, att lära sig hur hela studielivet (?) fungerar och hur man ska lära in osv. Det är mycket så var beredd. Det kommer bara komma som en storm för vissa och för andra kanske det blir hur lugnt som helst. Så är det. Mina tips till dig som ska börja ettan är att verkligen inte stressa, du kommer att få vänner. Alla vill ha vänner så håll ögonen öppna så hittar du en! Planera, lämna in allt i tid (mycket viktigt), prata med läraren om hur du ligger till så du kan förbättra dig, ta reda på saker innan lektionen så var alltså förberdd och sist men inte minst. Glöm inte bort vem du är, det är lätt hänt. Alla vill vi passa in men det är viktigt att du fortfarande är dig själv för då gillar dina vänner dig för den du är. På gymnasiet lovar jag även att det kommer vara så mycket roligare att gå till skolan, det är massvis med aktiviteter, olika event osv. tex. karevalen som vi har på min skola. Lycka till nu och hoppas detta var till någon hjälp. Kram

bild från karnvalen detta året

OBS: här finns del två om ni vill läsa mer om att börja gymnasiet: ---> HÄR. 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas